niedziela, 2 czerwca 2019

Spozywanie warzyw w Europie

Spozywanie warzyw w  Europie

World Economic Forum
https://www.weforum.org/agenda/2019/04/daily-vegetable-consumption-across-the-eu
podaje udział w populacji krajów osób które conajmniej raz dziennie jadły warzywa.
Panuje pogląd że jedzenie warzyw i owoców zapewnia liczne korzyści zdrowotne. U ludzi, którzy jedzą więcej produktów z tej grupy w ramach zbilansowanej zdrowej diety mniej prawdopodobne jest występowanie niektórych chorób przewlekłych. Dieta bogata w warzywa i owoce może przyczyniać się do obniżenia ryzyka zachorowania na niektóre choroby nowotworowe. Ponadto, regularne spożywanie dużych ilości warzyw i owoców obniża ryzyko chorób serca.
Miejsce Polski w środku stawki jest niezłe ale do poprawienia.

3 komentarze:

  1. Ciekawe czy spożycie kapusty i ziemniaków liczyli jako warzywa?

    OdpowiedzUsuń
  2. Raczej tak i stąd pewnie nasz wynik....

    OdpowiedzUsuń
  3. Taaa.... A rumuni i madziarzy żywią się cielęciną.

    OdpowiedzUsuń