Poszanowanie energi w kuchni
Energia elektryczna i gaz ziemny w domu maja byc maksymalnie uzyteczne dla nas.
Mosze pyta ojca, tato jak oszczedzac ? A ojciec mu odpowiada, synu Ty nie oszczedzaj , Ty zarabiaj !
Tak wiec forma uzywania w domu energi nie moze byc ilustracja karykaturalnej sytuacji "nosa dla tabakiery" ale z drugiej strony, jej bezsensowne marnotrawienie w nieodwracalny sposob niszczy przede wszystkim nasza cudowna matke Ziemie a przeciez innej planety do zamieszkania nie mamy. Nawet gdyby taka planeta istniala to i tak nie ma sposobu aby sie na nia dostac.
Wspolczesnie w gospodarstwie domowym do sporzadzania potraw uzywamy kuchenki gazowej, plyty ceramicznej - oporowej oraz kuchennej plyty indukcyjnej. Powszechnie uzywamy elektrycznych czajnikow oraz kuchenek mikrofalowych. Teoretycznie mozna rowniez uzyc anachronicznego pieca na wegiel i drewno.
Sprawnosc kuchenki gazowej wynosi tylko 23-47%. Szczegolnie mala sprawnosc uzyskujemy gdy na duzym (zwlaszcza podwojnym o duzej mocy ) palniku postawimy maly garnek. Regulacja amerykanska podaje ze sprawnosc ma srednio wynosic 39% ale wielkosc ta wydaje sie zawyzona.
Bardzo powaznym mankamentem kuchenki gazowej jest emitowanie przez nia toksycznych spalin. Nie tylko szkodza one ludziom ale powoduja powolne niszczenie wszystkiego co jest w domu. Chcac utrzymac wysokiej jakosci atmosfere w domu musimy zastosowac okap i ewakuacje wentylatorem na zewnatrz gazow spalinowych.
Odpadowe cieplo podnosi szczegolnie w lecie temperature w kuchni, gdzie stoi lodowka co przeklada sie na znaczny wzrost konsumpcji energi elektrycznej przez nia. Odpadowa energia bywa usuwana urzadzeniami klimatyzacji ktore znow zuzywaja energie elektryczna. W profesjonalnych kuchniach restauracji, odpadowe cieplo musimy usuwac klimatyzacja bowiem szkodzi ono personelowi kuchni i obniza jego wydajnosc i jakosc pracy.
Zatem uzycie gazu do gotowania potraw ma sporo minusow w komfortowym domu. A calkowity koszt uzycia gazu do gotowania jest znacznie wiekszy niz koszt samego zuzytego gazu.
Ceramiczna oporowa plyt grzejna ma sprawnosc 48-65%. Mala sprawnosc uzyskujemy stosujac garnek o srednicy mniejszej od pola grzewczego ktore w czesci gdzie nie jest odbierane cieplo przez garnek, mocno sie nagrzewa podgrzewajac atmosfere.
Sprawnosc plyty indukcyjnej dochodzi do 95% ale najczesciej jest mniejsza. Kuchnia indukcyjna ma zawsze wysoka sprawnosc co odroznia ja od kuchenki gazowej i plyty ceramicznej. Sprawnosc nie spadnie gwaltownie gdy uzyjemy za malego garnka ale kuchenka moze odmowic za to pracy ! Umiejetne korzystanie z plyty indukcyjnej moze znacznie skrocic czas przygotowania potraw. Moc pola grzewczego wynosi az 2800 W a nawet wiecej co pozwala szybko doprowadzic potrawe do wrzenia. Zarazem precyzyjna 10 stopniowa regulacja mocy (9 + Boost) zwalnia nas (po nabraniu doswiadczenia) z dozorowania procesu gotowania jest wybierzemy wlasciwa moc. Przy delikatnym gotowaniu potrawy sa najsmaczniejsze a zarazem opary (odpowiedzialne za smak i zapach) kondensuja sie na pokrywce i nie opuszczaja garnka. Zbedne jest wlaczanie wentylatora okapu.
Wedlug danych GUS plyty indukcyjne sa jeszcze malo popularne w Polsce.
Pierwszy patent na kuchnie indukcyjna pochodzi z 1900 roku. Natomiast Westinghouse Electric Corporation w 1971 roku opracowal juz nowoczesna (czestoliwosc pracy invertera byla stala i wynosila 24 Khz a we wspolczenie produkowanych zmienia sie typowo w zakresie 20-60 kHz) kuchenke indukcyjna. Produkowana ja w latach 1973-1975 i z racji malej skali sprzedazy produkcje przerwano. Cena kuchenki wraz z eleganckimi garnkami w komplecie wynosiła az 1500 dolarow a wiec byla zaporowa. Masowa produkcje tanich i niezawodnych plyt indukcyjnych umozliwilo pojawienie sie znakomitych tranzystorow IGBT. Plyta indukcyjna jest zlozonych urzadzeniem elektronicznym.
Pokazana wzajemna substytucja energi elektrycznej i gazu w kuchni stawia Polske w sytuacji bez wyjscia. Przygotowujac sie bowiem na deficyt energi elektrycznej powinnismy instalowac urzadzenia gazowe. Jednak wygenerowany konflikt z Rosja moze doprowadzic do ograniczen dostaw gazu ziemnego i podwyzki jego cen.
Wykres [za Audytorzy R Laboratoria Świat Jakości AGD ] pokazuje koszt gazu lub energi elektrycznej do podgrzania w warunkach domowych w 2012 roku do wrzenia litra wody o temperaturze poczatkowej 20C. Kuchenne plyty ceramiczne-oporowe powinny zniknac z rynku.
Znakomitym urzadzeniem do podgrzania niektorych potraw jest kuchenka mikrofalowa. Pierwszą komercyjnie dostępną kuchenką mikrofalową była wyprodukowana w 1947 kuchenka Radarange. Miała 1,65 m wysokości i wazyla 338 kg ! Cena byla kosmiczna. Kuchenka mikrofalowa nie nadaje sie do podgrzania produktow z ciasta. Pierogi, naleśniki, kluski nabieraja konsystencji gumy a potrwa nagrzewa sie bardzo nierownomiernie. Sa fragmenty letnie a niektore maja temperature ponad 100 C i mozna sie paskudnie oparzyc spozywajac podgrzana potrawe. W lokalnie zbyt slabo ogrzanej starej potrawie przetrwaja pasozyty i bakterie. Na poczatku lat siedemdziesiatych w USA sprzedawano tylko ca 40 tysiecy kuchenek mikrofalowych rocznie. W innych czesciach swiata kuchenka byla nieznana.
Dopracowanym technologicznie, tanim i masowo produkowanym wyrobem dostepnym dla kazdego, kuchenka mikrofalowa stała sie dopiero wtedy gdy za jej optymalizaje i produkcje wzieli sie Japonczycy a pozniej kolejno Korea i Chiny.
Przecietnie kuchenka mikrofalowa ma 63% sprawnosci a biorac pod uwage ze cieplo dostarcza bezposrednio do potrawy, jest to sprawnosc bardzo wysoka.
Elektryczny czajnik z grzalka plytowa umozliwia zagotowanie minimalnie 0.25 litra wody zamiast 0.5 litra jak w czajniku z grzejnikiem tradycyjnym. Sprawnosc czajnika elektrycznego jest bardzo wysoka. Pamietac jednak nalezy aby zawsze nalac tyle wody ile faktycznie potrzebujemy.
http://www.naturalnews.com/microwave_oven.html
OdpowiedzUsuńhttp://theinductionsite.com/proandcon.shtml
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/05/18/microwave-hazards.aspx
ze strony konsumenta te sprawności tak wyglądają, ale biorąc pod uwagę, że energia elektryczna jest wytwarzana w odległych elektrowniach (czasem gazowych) ze sprawnością do (strzelam) do 40%, a linie przesyłowe, sieć dystyrbucyjna, transformatory też nie mają sprawności 100% - choć niektóre elementy blisko tej wartości - to z punktu widzenia całego kraju sprawność najsłabszej kuchni gazowej jest wyższa niż najlepszej płyty indukcyjenj
OdpowiedzUsuńSluszna uwaga. Sprawa jest wieloaspektowa. Sprawnosc elektrowni weglowych i systemu przesylu i dustrybucji nie sa wysokie.
UsuńAle z drugiej strony sprawnosc weglowej kuchni to juz tragedia. A ile z tym klopotu i jak to przeliczyc na koszty.
Gdzie w Polsce masz elektrownie gazowe?
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWarto jest oszczędzać energię i możemy to robić również poprzez stosowanie sprzętu energooszczędnego. Ja u siebie aktualnie cały sprzęt kuchenny mam energooszczędny. Tym bardziej jak kupowałam mikser https://duka.com/pl/agd/miksery to jak najbardziej zdecydowałam się na taki, który tą energię oszczędza.
OdpowiedzUsuńEnergię szanować trzeba każdą, domową i przemysłową. Dlatego zamiast np. kupować butelki z wodą na produkcję których idzie mnóstwo prądu, lepiej kupić saturator https://www.oleole.pl/saturatory.bhtml i będzie można sobie w domu samem stworzyć wodę gazowaną :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisany artykuł.
OdpowiedzUsuńW sumie dla mnie dość ważną sprawą jeśli chodzi o mój dom to na tą chwilę jest to aby właśnie mieć fajnie działającą klimatyzację. Muszę dodać, że świetnie w takiej sytuacji sprawdza się oferta z https://klimatyzacja-poznan.pl/ i ja na pewno z niej skorzystam.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis. Warto było tutaj zajrzeć
OdpowiedzUsuńWitam.Energia robi się bardzo droga i temat jest aktualny.
UsuńZ pewnością warto także zainwestować w nowoczesne wyposażenie AGD. Możliwości jest bardzo wiele, a producenci tworzą coraz bardziej designerskie propozycje. Wystarczy rozejrzeć się w internecie.
OdpowiedzUsuń